Den Sjette Sorg – Syvdobbelt Pietà med engel og afstikkere af SIGNA
Udstillingsperiode: lørdag den 18. januar 2025 – søndag den 3. august 2025.
Horsens Kunstmuseum præsenterer for første gang SIGNA med totalinstallationen:
Den Sjette Sorg -Syvdobbelt Pietà med engel og afstikkere.
Udgangspunktet for projektet er moderfiguren som en central skikkelse i vores forståelse af køn og omsorg. Værket tager sit klare udgangspunkt i SIGNAs generelle sansemættede og rumlige installationer, hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed er flydende og hvor beskuerens gængse opfattelse ofte udfordres. Udstillingsprojektet vil være Horsens Kunstmuseums største udstillingssatsning til dags dato. Den Sjette Sorgs omfattende lydbillede er skabt af Elias Gottstein, Christian Bo Johansen og Danscher Koret.
Totalinstallationen er opbygget med udgangspunkt i køkkentableauer, samt konstruktioner og ophobninger af gammelt sengetøj, gardiner og håndklæder. I disse har SIGNA skabt en række variationer af det klassiske middelalder Pietá-motiv (Maria siddende med Jesu døde legeme). Disse Pieta fremstillinger skabes af såkaldte private materialer såsom hår, ben og brugte tekstiler. Mens andre dele af installationen rummer følelsesladede fødsels- og ammestue-tableauer, med en klar reference til etnografiske dioramaer. Med Den Sjette Sorg fokuserer SIGNA på hvad besværgelser, overtro og forestillingen om kvindelig opofrelse betyder, ligesom nutidige og historiske skikke og praktiske foranstaltninger omkring fødsel og moderskab udforskes.
Udstillingen er gavmildt støttet af Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Beckett Fonden, Augustinus Fonden og Familien Hede Nielsens Fond.
Fernisering
Udstillingen åbner lørdag den. 18. januar 2025 kl. 11.00-16.00, hvor der er gratis entré til Horsens Kunstmuseum hele dagen. Alle er velkomne. Åbningen markeres kl.14.00 hvor der også serveres et glas bobler eller sodavand. Kunstnerne vil være til stede.
Om SIGNA
SIGNA, er et kunstner kollektiv baseret i København og grundlagt af Signa (f.1975) og Arthur Köstler (f.1972). Gruppen er bl.a. kendt for deres performanceinstallationer, hvor publikum inviteres til at interagere og i nogle tilfælde påvirke værkerne. SIGNA’s steds-specifikke projekter, ofte opført i ikke-traditionelle institutionelle lokationer, udforsker strukturer af magt, identitet og begær gennem improvisation og sanseligt rige miljøer. Deres værker, der varierer i længde fra seks timer til 12 timer nonstop, opløser grænsen mellem performer og publikum og skaber dybe indlevende oplevelser. Med et visuelt udtryk, der væver tråde fra forskellige historiske og kulturelle kontekster – lige fra postsovjetiske institutioner til aristokratisk rokoko – skaber SIGNA lagdelte, mindeværdige installationer, der inviterer publikum til at dykke ned i komplekse, fiktive verdener.
Signa Köstler er blevet nomineret til flere prestigefyldte priser: Reumertprisen for Salò (2010) og Seven Tales of Misery (2006) samt en invitation til Berliner Theatertreffen 2008 med Die Erscheinungen der Martha Rubin (udvalgt som en af de 10 bedste teaterforestillinger i 2007). Hun modtog Den Danske Instruktørpris i 2006 og blev tildelt Bisballeprisen i 2005. I 2024 modtog Signa Köstler Statens Kunstfond livsvarige hæderslegat indenfor scenekunst.
Fotokreditering: Erich Goldmann