fbpx

Misfits – Jacket with Green Sleeve, 2018

Værket Misfits – Jacket with Green Sleeve skabte Rose Eken i forbindelse med sin soloudstilling Afterbeat på Horsens Kunstmuseum i efteråret 2018. Allerede i foråret 2018 havde museet erhvervet værket Jacket with Green Sleeve, som er dette værks forside. Maleriet er skabt på glas og viser bagsiden af en battle jacket, en type jakke som mange fans bærer til koncerter for at vise deres forskellige koncertoplevelser og interesser frem. På denne jakke ses et stort rygmærke af det amerikanske punkband Misfits, som blev grundlagt i 1977, og som fortsat eksisterer.

Horsens Kunstmuseum erhvervede maleriet for at samle serien og på den måde præsentere publikum for både jakkens for- og bagside.

Tinselmaleri er en teknik, som Rose Eken har brugt igennem store dele af sit kunstneriske virke, og i museets samling ses også værket Gitanes fra 2014, som var det første maleri på glas af kunstneren, som museet erhvervede samme år. Teknikken ved at male på glas er på mange måder omvendt i forhold til at male på lærred, fordi man her maler maleriets yderste lag først og derefter arbejder sig bagud, hvorimod man i et klassisk maleri på lærred starter med at male dets inderste lag og bevæger sig udad. Teknikken tinsel betyder omvendt maleri på glas, skabt med glat eller krøllet metallisk folie påført bag på det gennemskinnelige og gennemsigtige materiale. I første halvdel af det 19. århundrede blev unge kvinder i England, hvis forældre ønskede at give deres døtre en raffineret uddannelse og kunne betale for sådanne specialklasser, undervist i tinselmaleri. I anden halvdel af det 19. århundrede havde kunsten udvidet sig uden for skolens pensum, og instruktioner blev spredt gennem bøger og annoncer i kvindeblade. Maleriets oprindelse kan føres tilbage til renæssancens Italien, 1700-tallets Kina og Frankrig og det 19. århundredes Østrig, England og Tyskland.

Misfits – Jacket with Green Sleeve, 2018
Mål: 120 x 100 cm
Akryl og tinselfolie på glas
Købt den 13. september 2018
Inventarnummer: 1433