fbpx

Gitanes, 2014

Rose Eken arbejder ofte med forskellige udtryksformer i sin kunstneriske praksis, hvor hendes primære ærinde er at genskabe ting, som vi kender fra hverdagen; det kan være alt fra cigaretpakker og ølflasker til et helt hotelværelse eller et øvelokale fyldt med musikinstrumenter. I værket Gitanes har Rose Eken skabt et tinselmaleri, som forestiller cigaretpakken Gitanes.

Teknikken ved at male på glas er på mange måder omvendt i forhold til at male på lærred, fordi man her maler maleriets yderste lag først og derefter arbejder sig bagud, hvorimod man i et klassisk maleri på lærred starter med at male det inderste lag og bevæger sig udad. Teknikken tinsel betyder omvendt maleri på glas, skabt med glat eller krøllet metallisk folie påført bag på det gennemskinnelige og gennemsigtige materiale. I første halvdel af det 19. århundrede blev unge kvinder i England, hvis forældre ønskede at give deres døtre en raffineret uddannelse og kunne betale for sådanne specialklasser, undervist i tinselmaleri. I anden halvdel af det 19. århundrede havde kunsten udvidet sig uden for skolens pensum, og instruktioner blev spredt gennem bøger og annoncer i kvindeblade. Maleriets oprindelse kan føres tilbage til renæssancens Italien, 1700-tallets Kina og Frankrig og det 19. århundredes Østrig, England og Tyskland. Rose Eken så teknikken første gang på et museum i New York i 2012 og integrerede den efterfølgende i sin egen praksis.

Traditionelt var tinselmalerier oftest af blomster og frugter, men i Rose Ekens praksis er disse motiver skiftet ud med et mere råt udtryk af cigaretpakker og battle jackets. I Rose Ekens kunstneriske univers er populærkulturen og rockgenren en stor og gennemgående inspirationskilde, men hun finder også inspiration i øjebliksbilleder fra dagligdagens levede liv, hvor banale hverdagsobjekter får nyt liv.

Gitanes, 2014
Tinselmaleri. Sølvfolie og guldfolie
Mål: 100 x 70 cm
Købt den 23. september 2014
Inventarnummer: 1306