Bent Riis – Notater
11 september – 6. november 2011
Hvilke historier gemmer der sig i de ting, vi omgiver os med, bruger og efterlader? Det er et af de spørgsmål, som kunstneren Bent Riis har forsøgt at byde ind på i løbet af sine mere end 35 år som udøvende fotograf. Nøjagtigt hvor mange historier Bent Riis kan lokke ud af almindelige genstande som en indkøbsseddel, et glansbillede og seks emballerede agurker, kan man konstatere ved selvsyn, når Horsens Kunstmuseum blænder op for den retrospektive udstilling ‘Notater’.
Bent Riis’ fotografier er ofte bygget op som små collager, hvor fotografen selv har skabt sit motiv ud fra det forhåndenværende materiale. Det kan være agurker plantet i sneen, scrapbøger og slikpapir anrettet på sandbund eller skiver af rød spegepølse ophængt på et træ. I andre tilfælde har Bent Riis fotograferet sig selv i forskellige positurer for siden – 25 år senere – at klistre etiketter, blade og andre fund fra gaden ovenpå fotografiet. Kroppen og tingene fortæller deres egne historier, og historierne fletter sig ind i hinanden.
Bent Riis’ personlige historie begynder i Horsens, hvor han er født og opvokset og stadig bor. Han voksede op mellem to ekstremer, hvor moren var glødende Jehovas Vidner-medlem, mens faren levede et noget mindre regelbundet liv. Bent Riis’ store forbillede blev storebroren Poul, der i mange år drev et galleri i Horsens.
Kunstnerisk har Bent Riis altid gået sine egne veje – og indimellem har de ført ham til Horsens Kunstmuseum, hvor han har udstillet ad flere omgange. Blandt andet i 1994, hvor han præsenterede en serie farvestrålende ‘Fotografier’ af uventede konstellationer – såsom frugt og grønt iscenesat i udrangerede togvogne. Og året efter, hvor han udstillede sine portrætter af danske ‘Stridsmænd’ m/k.
Læs mere