fbpx

Vi er et hold af en helt ny tid

Vi er et hold af en helt ny tid af Tomas Lagermand Lundme 

Kan opleves indtil søndag den 4. september 2022

 

Vi er et hold af en helt ny tid mimer et omklædningsrum med bænk, spejl, opslagstavle og sportstøj. I installationen kobles sport og kunst sammen, og Tomas Lagermand Lundme omsætter research til kunstværket, der er baseret på materiale indsamlet fra workshops med unge over hele Danmark de sidste par år.

Undersøgelser viser at hver 5. LGBTQ+ person ikke føler sig tilpas og hjemme i idrætten grundet mistrivsel og manglede inklusion. 

Vi er et hold af en helt ny tid er en videreudvikling af kunstværket Kærlig hilsen hadet, der er baseret på Tomas Lagermand Lundmes egen fortælling om hadforbrydelser, som han blev udsat for i 2009 og om tankerne, eftervirkningerne, skammen og selvskaden som følge heraf. I 2019/2020 har Tomas Lagermand Lundme med stor succes været rundt i hele landet og vise Kærlig hilsen hadet og samtidig afholde workshops med unge fra udskoling, gymnasier og ungdomsuddannelser og tale om med dem om hate crimes og indsamle ord og fortællinger fra de unge selv, der nu er blevet omsat som delelementer i udstillingen, der tapper ind i sportsæstetikken.

Rummet ligner et omklædningsrum 1:1, men ved nærmere eftersyn handler værket om kroppen, inklusion og sprog omhandlet på sportstrøjer, opslagstavle med breve, spejl med et lydværk, der som en indre selfie fremsiger ord fra de unge, der indgår i totalinstallationen med barske oplevelser, og inviterer de besøgende indenfor til at gå på opdagelse i et rum af en anden virkelighed, der er de unges egen verden. 

Udstillingen er en del en større kunstnerisk og tværfaglig undersøgelse af hadets retorik, der handler om hvor og hvordan hadet opstår. Det er ingen hemmelighed, at netop i fodboldverden er ord som svans, bøsse og taber oftest det, der ryger ud. Ord, der ikke kun kommer fra spillerne på banen, men fra tilskuerne på tribunerne, publikum bag tv-skærmene og fylder omklædningsrummene overalt, før og efter en kamp. 

Værket består derudover af 11 fodboldtrøjer (et hold), hvor Tomas Lagermand Lundme har skrevet en sætning, der kan læses som en slags afvæbningspoesi, et ”skjold” af andre ord, der ikke går ind i hadet, men går udenom – og åbner for dialog. Had har det med at lukke vores samtaler ned. Når vi ikke hader, åbner vi op. Og her er kunst enestående i det vi gør brug af et andet sprog. I samarbejde med lokale fodboldklubber danner udstillingen derfor sine egne hold i og udenfor banen. Ingen har numre, fordi mennesker er ikke tal og værdier på den måde. Mennesker er ord og handlinger. 

Udover den billedkunstneriske installation, består værket af en workshop for unge med udgangspunkt i hadets retorik, både det indre og det ydre had, og monologen Kærlig hilsen hadet, som er en bearbejdning af Lundmes egne oplevelser som offer for hadforbrydelser. 

Tidligere har udstillingen, workshoppen og monologen været opført på Vennepunkt, Teater Republique, Sorø Kunstmuseum og Kunsthal 6100 i Haderslev.

 

Projektet er produceret af Therese Maria Gram i samarbejde med Tomas Lagermand Lundme.

Værket er støttet af Statens Kunstfond, Kulturministeriet, Ny Carlsbergfondet, Københavns Kommunes Billedkunstudvalg og Østerbro Lokaludvalg.