fbpx

Lars Thoning – Mindeudstilling

22.februar – 6.april 1997

 

Billedkunstneren Lars Thoning (1949-1996) var født i Horsens, men forlod byen som 18-årig og bosatte sig i bl.a. København. Efter årelange ophold i Frankrig og USA vendte han for fire år siden atter tilbage til fødebyen Horsens, hvor han døde sidste år.

Lars Thoning var autodidakt, og fulgte ganske sin egen linie uafhængigt af tidens kunststrømninger. Måske er dette grunden til, at han ikke markerede sig særlig kraftigt på den nationale kunstscene.

Mindeudstillingen på Horsens Kunstmuseum viser ca. 25 malerier i varierende format, men alle malet i hans karakteristiske realistiske stil, der står knivskarpt og præcist. Hans motivverden er stilleben, og ligger således i forlængelse af en århundredegammel billedkunstnerisk tradition . Men samtidig finder man tidstypiske træk inspireret af hans ophold i ikke mindst USA, fra hvis fotorealistiske tradition fra 1970 ‘erne han har hentet ærkeamerikanske symboler som Coca Cola flasken, baseball’ en, den amerikanske ørn og forskellige USA-emblemer. Her skinner inspiration fra amerikanske kunstnere som Andy Warhol og Robert Indiana igennem.

I andre opstillinger trænger derimod det danske underfundige glimt sig på, når han f.eks. kombinerer torsken, katten og musen i samme opstilling – og lader katten servere på viskestykket, flankeret af gammelt dansk køkkentøj som dejfadet og den saltglaserede krukke.

“Intet sagt, intet tillagt

You get whatyou see”

– Således har Lars Thoning selv udtalt sig om sine værker, men han vedkendte sig samtidig slægtskabet med det traditionelle stilleben:

“Den form for malerisk udfoldelse kræver så meget af maleren/fortolkeren, at han som regel helliger sig maleriet det meste af sin tid. Jeg føler sjældent lyst eller grund til at redegøre for mit eget arbejde”.

 

Læs mere