fbpx

Det ka’ vi li’

11 september – 18 oktober 1998

23 elever fra Stensballeskolens 3. a har fået lov at vælge og vrage i Horsens Kunstmuseums samling. Vi har bedt dem vælge yndlingsværker til en udstilling, og samtidig fortælle om deres valg. Børnenes billedvalg spænder vidt, fra Troels Wørsels Zen- Painting, over Ingvar Cronhammars skulptur Fra Blonden mellem sort og rødt og til Vilhelm Lundstrøms Nature Morte.

 

3. a fra Stensballeskolen begrunder

deres valg af billeder:

Jais Nielsen . Provinscirkus. 1919

Jeg har valgt billedet, fordi der er nogle gode ting på: En mand, en sort og en brun hest, en dame og endnu en mand i grønt tøj. De optræder i cirkus, hestene rider rundt i manegen, og en af mændene står på den sorte hest. Jeg har selv været i cirkus og set numre med heste, – der er fart over feltet, hestene hopper og manden prøver at holde balancen. Pigen holder fast i manken på hesten, og er ved at falde af. Eller er ved at springe på, måske? De har ingen rigtige ansigter, man kan ikke se deres ansigtsudtryk. Måske er det mere vigtigt at se på hestene.
Søren

Jens Søndergaard: Landskab. ( 1925)

Jeg syntes det var et godt billede, det kommer sådan lidt frem i farverne. Det har nogle gode farver, og der er en kirke derovre, den lille hvide prik. Man kan se havet, en lille sø og en å. Der er ingen mennesker på billedet, og der foregår ingen historie. Men det har været lidt svært at tegne.
Mikkel

Troels Wörsel: Zen-Painting. 1997

Jeg synes det er et spændende billede, og det er smart lavet
med låger og bogstaver. Bogstaverne ser ud som om de er brændt, og et lille billede er nærmest fotograferet på.
Og det er også lidt skægt at der er en tube, der går hen til lågen, og med en stang så det ligner sølvets farve. Det er sådan delt over, så der er to sider. Nogle af lågerne kunne godt høre til ovre på den anden halvdel, det er som om han har byttet lidt om. Mønsteret kan ligne drager, eller ståltrådsnet, som man kan se igennem.
Farverne er grå, sorte, brune – og stemningen minder om fængsel. Der er kun én rød farve, på en dåse der står på gulvet. Og så der hvidt. På den ene halvdel er der noget, der ligner et øre. De fleste bogstaver kender vi, men der er også nogle, der stammer fra et andet land. Der hænger også ting på maleriet, malerpensler og dåser hængt på hovedet.
Oscar

Ingvar Cronhammar: Fra Blonden mellem sort og rødt (1985)

Jeg synes jeg ville vælge den, fordi den er flot og fordi den skulle være lidt anderledes end sådan nogle hygge-billeder. Først troede jeg, det var flere forskellige skulpturer, men så fandt jeg ud af at de hører sammen. Jeg synes de ser sjove ud, de er sat sammen af nogle forskellige dyr og knogler. Det forestiller et fantasidyr, sådan en ål med vinger og et halvkranium foran, og nogle ribben på de andre dele. Ålene snor sig fast, og man kunne forestille sig, at de prøver at bide sig væk og komme ud. Og der er en rød ønskepind, den er også lidt væmmelig, fordi man ser den røde meget, ligesom på Oscars billede. Rød farve kan minde om blod. Jeg synes ikke den er rigtig uhyggelig, men spændende. Man ved ikke rigtigt hvad der vil ske… Og den har sådan en underlig form.
Den store skulptur med vingerne kunne være sådan en „overskulptur“, – og man kan godt lave skulpturer af ting som gamle kødben.
Philip

Jeg har valgt skulpturen som er lavet af skeletter og fjer, – og der plejer ikke at være fjer på sådan et skelet. Der er også en ål, der ellers hører til nede i vandet, og som elsker at spise døde mennesker og dyr. Fjerene er både grå og sorte, og der er guld der ved ørerne – eller hvad det nu er. Jeg tror fjerene stammer fra en ørn. Det er som om den store skulptur er kongen over de andre, – jeg tror det er en slags konge, som om den flyver. Men ålen ser nu lidt farlig ud, – den kunne man godt få uhyggelige drømme over.
Pernille


Jens Søndergaard: Landskab med Ferring Kirke. 1946.

Det er et flot billede med en kirke, og de går til kirke på billedet. Det er længe siden, det er blevet malet, og jeg synes det er flot, når der kommer lys på, og det har pæne farver. Man gør det ellers på gammeldags måde med en lille fin pensel. men her er det malet med en stor pensel, for han bruger den samme farve mange steder på billedet. Gærdet er også malet sådan – måske fordi han ville springe over, hvor gærdet er lavest, med den tykke pensel.
Personerne er sorte, de havde sort tøj på i gamle dage, når nogen var døde. På billedet er der en der er ved at blive begravet, tre gravsten og måske et par der skal giftes. Det er et lidt trist, men også lidt sjovt billede.
Mike

Poul Bjørklund: Opstilling med blå stol. 1958

Jeg har valgt billedet, fordi der er frugt på det. Der har mange gode farver, især en flot blå. og en grøn og lyserød blomst. Frugten er rød og gul, – et æble og en pære måske. Det øverste af billedet er mere lyseblåt, jeg tror det er væggen, og man kan også se gulvet, som stolen står på.
Han har vist lagt frugterne på stolen, for at det skulle være pænt. Måske har han manglet et bord.
Rikke

Vi har valgt billedet, fordi blå er en meget flot farve, og så kan vi begge to godt lide æbler, og der er også blomster. Farverne er også rigtig flotte sammen.
Jane/Annette

Mogens Zieler: Lille billede af katten Bass; blaat. 1964.

Jeg synes det er et flot billede, jeg kan godt lide de mørke farver. Det forestiller en kat, der sidder stille og kigger. Måske kigger den efter en mus. Den sidder nok indenfor, for man ville ikke tage en tallerken med ud. Tallerkenen står nede i hjørnet, og katten er ret stor. En kats knurhår plejer ellers at se ens ud i begge sider, men det gør de ikke her. Det er ikke fordi jeg kan lide katte, at jeg har valgt billedet, men fordi det har flotte mørke farver.
Melissa

Ola Billgren: Drømmen. 1993

Jeg kan godt lide rød, og jeg synes det er et rigtig flot billede. Det forestiller en dame, der ligger på et skakspil, måske er hun faldet i søvn. Hun ser ud som om hun sover, øjnene er lukket, man kan næsten se, at hun drømmer en sød drøm. Hun smiler lidt, som om hun har det rart. Rød er en varm farve, man kommer til at tænke på kærlighed, – men blod er også rødt. Så det kunne måske være lidt uhyggeligt, – Men det ser nu ud som om hun drømmer en rigtig god drøm. Men det har været meget svært at tegne, især hendes hoved, fordi hun sådan hælder det. Jeg har tegnet det mange gange, og visket det ud igen.
Christina

Lars Nørgård. I tide og utide: 1987

Jeg synes det er et flot og et lidt sjovt billede med de urvisere på og manden i midten, som kun er et hoved, og måske ligger han ned og drikker af en skål med et langt sugerør. Det er flot at han har lavet alle de tikkere og vist, hvor langt der skulle være imellem og hvor de skulle sidde henne på urskiverne. Han har brugt en stærk mørkegrøn af en slags, og en rød og lidt gult. Der er også lidt blåt og hvidt.
Jeg kan ikke genkende hvad der foregår på billedet, – men jeg tror at klokken på det ene ur er 4 minutter i 4, det andet er måske om morgenen. Jeg kigger selv på uret om morgenen inden jeg cykler i skole for at se hvor hurtigt jeg kører. Det er flot malet, og sådan lidt sjovt og tyndt i det. Og urene kunne ryge ned i de skåle nedenunder, de passer lige sammen.
Thea

Vilhelm Lundstrøm: Nature Morte. ca. 1930

Jeg har valgt billedet, fordi det har mange farver. Det forestiller ikke noget jeg kender, men det kunne være nogle kugler. Måske ligger de udenfor et eller andet sted, for der er en blå himmel. Og måske er det røde en mark, – eller det kunne også være et bord. Det kunne være pool-kugler, eller store chokoladeknapper, eller måske appelsiner. Så kunne de grønne være æbler. Det et pænt billede, men det kunne godt være lidt mere præcist malet.
Morten

Lars Nørgård: En sild gi’r pote. En torsk går i land. En matros går i fisk. 1995

Jeg har valgt billedet, fordi det er sjovt med det hoved og guldmedaljen. Det forestiller at han tegner kruseduller. Han har sådan en fisk at tegne med. Man kan godt se, hvad det forestiller, og der foregår forskellige ting. Men han er lille, for han står på en stol. Selv om det forestiller en maler, tror jeg ikke det er sig selv, han har malet.
Han har sine farver i hånden, grønne farver, der sådan glider nedad.
Rani

Mogens Zieler: Sorte Kasper.
Jeg har valgt billedet, fordi det er pænt. Det forestiller en hest, der står i en stald, – og jeg kan godt lide heste. Han står og kigger, og der ligger hø på gulvet. Han har en flot lang hale, og jeg kunne godt tænke mig at ride på ham.

Axel Skelborg: To Kalve. 1924

Jeg kan godt lide billedet fordi det er med dyr, og jeg synes de ser søde ud. Det kunne måske være sjovt at tegne dem, og jeg kunne også godt tænke mig, at nogle mennesker fik dem at se, så jeg synes billedet skulle ud fra magasinet. Jeg kan især godt lide den sorte og hvide kalv, den ser hyggelig og sød ud, – men den brune nu også sød
Christina

Det skulle være dette billede, fordi der er mange flotte farver, og jeg synes dyr er søde. Den brune kalv står og slikker sig. Jeg har set kalve før ude på en mark, og de er store på billedet, de fylder næsten det hele.
Rikke

Jørgen Roed: Parti af Frederiksborg. Karusselporten. (1834-36)

Jeg har faktisk haft en drøm om billedet her, derfor har jeg valgt det. Jeg drømte om det efter jeg var her på museet første gang, det var ligesom jeg var den mand, der står på billedet. Det er pænt, og malet med en meget lille pensel, og der er mange små detaljer med. Det er nærmest et gammeldags billede, jeg kan ikke rigtig sige hvorfor, men det er ret pænt. Det forestiller et slot med mange spir og gavle.
Kajendra

K.Hansen Reistrup: To heste. 1911

Jeg har valgt det, fordi det forestiller to store søde heste. Jeg har været med min far i bil ude og se heste på marken.
Hind

Jeg synes hestene er søde, jeg har engang gået til ridning, og jeg kan godt lide heste. Jeg har redet på sådan én, og jeg synes det er et flot billede af den. Billedet har flotte mørke farver, der passer godt til. Det kunne vi godt tænke os at have hængende på skolen.
Majken


Martin Erik Andersen: Pomponkabinet (del af installationen Topsy Turvey) 1997

Jeg har valgt Kassen (Pomponkabinettet), fordi den er sej. Der er et stort rum indeni, men den er lille udenpå. Det er nok ikke så svært at lave det store rum indeni, – man tager bare noget træ, sætter nogle spejle indeni og hænger en lampe fast, sætter strøm til og hænger nogle dimsedutter op. Men det har været meget svært at tegne den, det kan jeg ikke rigtig forstå. Jeg havde troet det var nemmere.
Søren

Mogens Zieler: Lille-Røv. 1966

Jeg synes billedet har nogle gode farver, og jeg kan godt lide katte. Katten her sidder ved et bord med en tallerken, men en kat spiser ellers ikke af en tallerken ved bordet. Jeg har selv to katte, men de hedder Mons og Møffa – ikke sådan noget som lille-røv.
Niklas

 

Mogens Zieler: Portræt af katten Bass d. II. 1945

Billedet ligner meget min egen kat, den kunne man også godt male sådan. Den sidder , men er på vej op ad en trappe, og den kigger måske efter mus. Der er mest blåt og sort i billedet, – og så gult i kattens øjne. Begge vores katte er også sorte.
Jesper

Læs mere