fbpx

Bjørn Nørgaard

Særudstillingen er at se i perioden den 26. juni 2021 – 16. januar 2022

Horsens Kunstmuseum præsenterer i museets største sal en særudstilling med Bjørn Nørgaard. Udstillingen består af de to installationer Zodiacs fra 2017 og Materia et Spiritus, Materia et Corpus, Materia et Frictio, Materia et Actio, Materia et Syntaksis, fra 2020. De to værker præsenteres for første gang sammen med udstillingen på Horsens Kunstmuseum.

Zodiacs fra 2017, som består af 12 kinesiske dyretegn fra det kinesiske astrologiske system: Rotten, Oksen, Tigeren, Kaninen, Dragen, Slangen, Hesten, Fåret, Aben, Hanen, Hunden og Grisen.

I Kina er der en række filosofiske skoler, hvor især Konfutse og Laozi (Dao) er vigtige. Med tiden “helliggøres” de på forskellig vis og groft sagt i vores forstand er konfucianismen en embedsmands, forvaltnings- og statstænkende religion, “rationel“, hvor Daoismen er folkelig, mangfoldig, uoverskuelig med mange religiøse traditioner i handel. De 12 dyretegn siges at være en buddhistisk herkomst.

Materia et Spiritus, Materia et Corpus, Materia et Frictio, Materia et Actio, Materia et Syntaksis, fra 2020 belyser Bjørn Nørgaards arbejde med aktioner. Tilbage i 1960’erne fungerer aktionen som metode til at komme udenom værkbegrebet og de klassiske kunstgenrer til fordel for et åbent og ukortlagt handlingsrum. Aktionen bliver udgangspunkt for interaktioner mellem krop og materialer i form af demonstrationer.

De to værker præsenteres for første gang sammen. Yderligere information følger.