fbpx

Uden titel. u.å

Uden titel, u.å. (skulptur)  

Et element, som Emil Westman Hertz vendte tilbage til gang efter gang, er ansigtet. Vi finder det som en del af større værker eller som en enkeltdel i installationsværker.  

Uden titel, skabt primært af avispapir, er et eksempel på dette. Et ansigt dækket af en maske af nyheder fra den aktuelle verden, med en tilhørende konstruktion, der betyder, at ansigtet er skærmet. Oven på ansigtet balancerer en form for tag, som er fast forankret i skulpturens skuldre. Øverst på skulpturens bryst står ordet sweetdeal skrevet med tykke bløde sorte bogstaver.  

Værket er ikke dateret, men materialevalget kunne tyde på, at det er skabt nogenlunde samtidig med Natsygeplejersken, som er et af kunstnerens meget sene værker. Denne skulptur og skulpturen Det nye ansigt fra 2013 er i familie med en række andre værker, hvori et hoved indtager en central rolle, og som f.eks. er betitlet Face of Another. Der er næppe tvivl om, at titlen og i det hele taget den række af ansigter, Emil Westman Hertz skabte, har litterære referencer.  

Face of Another refererer til den japanske forfatter Kōbō Abes (1924-1993) bog med samme titel fra 1964. 

Denne bogs hovedperson er en videnskabsmand, der som følge af en laboratorieulykke har mistet sit ansigt. Tabet af ansigtet betyder, at en væsentlig identitetsfaktor er forsvundet, og kærligheden mellem ham og hans kone lider på grund af det vansirede ansigt. Han beslutter sig derfor for at lave en maske – så naturtro, at den ikke kan skelnes fra et rigtigt ansigt. Det ansigt, han ønsker at præsentere for omverdenen. Med masken vil alt ændre sig, tror han – ikke kun ham selv, men også verden. 

Emil Westman Hertz blev ramt af leukæmi kort efter sin afgang fra akademiet. Livet med en uhelbredelig sygdom blev en unaturlig og uundgåelig faktor i hans kunstneriske skaben som en nærværende undertone, men i en række værker også som åbenlyse referencer til hans livssituation. Graden af vægt på hans sygdom som en afgørende faktor i oplevelsen af hans værk kan naturligvis diskuteres.  

Uden titel
u.å
Ca 33,5 x ca 35,5 x 35 cm
Avispapir, grene, pap, malertape, blad
Købt 25. januar 2019
Inventarnummer: 1474