fbpx

Uden titel, 1996

Horsens Kunstmuseums samling rummer to skulpturer af Michael Kvium, hvoraf den ene er den lille bronzeskulptur ’Uden titel’. Denne er særligt interessant betragtet som et forstudie til Michael Kviums væsentligt større skulptur ’Double Blind’, som i 2007 blev opstillet i Søndergade i Horsens.

Både forstudiet og det endelige værk er bronzeskulpturer, der skildrer en siddende ung dreng med ansigtet rettet mod et kranium med tomme sorte øjenhuler. Den lille dreng, der burde have livet foran sig, ser hermed døden i øjnene. Afstanden mellem drengen og kraniet kan repræsentere et livsforløb, altså afstanden mellem liv og død. I ’Uden titel’ er afstanden kort, mens den er noget længere i ’Double Blind’.

’Uden titel’ er helt sort, mens ’Double Blind’ har et gult blikfang. Drengen bærer nemlig en hue eller badehætte, der er gul med sorte prikker. Dette mønster refererer til blindetegnet, som Michael Kvium ofte anvender til at tematisere vores kulturelle blindhed. Måske er drengen og kraniet to blinde, der stirrer på hinanden uden at se. Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om drengen selv er klar over, hvad det er, han sidder overfor.

Uden titel, 1996
Bronze, patineret. 18,5 x 25,2 x 10,0 cm
Købt 13/11-1996
Inventarnummer: 907