fbpx

U.T. (Haiti), 2018

Erik A. Frandsens værk ‘Uden titel (Haiti)’ fra 2018 skildrer en sovende mand liggende på et par borde beklædt med duge. Han ligger i skyggen af et stort træ, og i baggrunden ses et frodigt landskab.  

En rejse til Haiti havde afgørende betydning for Erik A. Frandsens kunstneriske udvikling, både i forhold til motiv og tematik. Haiti er et af den vestlige verdens mest fattige lande. På sin rejse mødte Frandsen body-healeren Gorm, som fortalte, hvordan markarbejde forvoldte stor smerte på haitianerne. Gorm var blevet bedt om at komme og massere arbejderne. Under et stort helligt træ, midt på en brakmark, opsatte han et par borde, og så strømmede arbejderne ellers til. Han behandlede dem alle, og det virkede tydeligvis, da deres kropsholdning var markant forbedret efter behandlingen. Manden, som er portrætteret, faldt i søvn efter sin behandling. 

‘Uden titel (Haiti)’ belyser mosaikkens mange muligheder som materiale. Erik A. Frandsen begyndte at arbejde med mosaikker omkring 2007. I de første værker lå mosaikstenene helt plant, hvorimod de nu ligger med tydelige niveauforskelle, hvilket bevirker, at lyset fanges og reflekteres på en anderledes og særlig måde. Derudover er materialediversiteten i mosaikstenene udvidet, hvorfor værket ikke kun er en motivisk, men også en teknisk udvidelse af Frandsens arbejde. 

Erik A. Frandsen skabte i 2007 en række mosaikker. Horsens Kunstmuseum ejer fra denne serie mosaikken ‘The Boy’ fra samme år. Siden har kunstneren ved flere lejligheder arbejdet med dette medie og udviklet teknikken løbende. Takket være en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet kunne Horsens Kunstmuseum indlemme mosaikken Uden titel (Haiti)’ i sin samling i foråret 2019.  

U.T. (Haiti), 2018
Mosaik. 145 x 210 cm
Gave 15-3-2019 fra Ny Carlsbergfondet
Inventarnummer: 1478 

U.T. (Haiti), 2018