fbpx

Troels Wörsel. Uden titel (Amsterdam), 1994

 

Maleriet Uden titel fra 1994 er baseret på et interiør fra en bar i Amsterdam. Trappen, bardisken, malerierne og lampen i loftet ses tydeligt. Men det er ikke Troels Wörsels intention at vise os virkeligheden med dette interiør. Det er de rumlige problemstillinger som trappens drejning, bardiskens forløb ind under baren og gengivelsen af det smalle rum i det hele taget, der er udfordringen for Troels Wörsel. Han blander abstrakte og figurative områder, og farvepaletten er barberet ind til et minimum, så værket udelukkende består af skalaen mellem sort og hvid. Værket er karakteriseret ved et væld af forskellige maleteknikker fra det helt fine og beherskede til det grove og voldsomme.

For Troels Wörsel (1950) er maleriet altid et eksperiment. Det er et medie, der skal udforskes, for hvad det kan. Ofte opstiller han nogle regler for værket, inden han går i gang med at male, og maler så en serie af malerier ud fra disse regler. Her kunne reglen være udelukkende at bruge sort og hvid maling.

For Troels Wörsel er det selve den maleriske proces og selve maleriet som medie, der er interessant. Dog er han meget bevidst om maleriets evne til at skabe en illusion, og derfor er der i hans værker ofte genkendelige elementer blandet med abstrakte flader. På den måde tydeliggør han forskellen mellem kunst og virkelighed. Han siger selv, at et maleri er en skitse til et maleri.1 Der vil aldrig være et færdigt resultat, men derimod nye muligheder eller problemstillinger, der skal undersøges. Derfor udvikles hans maleri også kontinuerligt.

Troels Wörsel er en autodidakt maler. Han bor og arbejder i Tyskland og Italien. Han er meget optaget af den kunsthistorie, han er en del af, og vedkender sig sine kunstneriske rødder, som synes at befinde sig et sted imellem den amerikanske pop- og konceptkunst og ekspressionismen.2 Det sidste dog med stor afstand til den form for personlig følelsesudladning, som var en del af ekspressionismen. For Troels Wörsel handler det ikke om personen, der har lavet værket, men om, hvad værket selv er i stand til at udtrykke.

1) Interview med Lisbeth Bonde på www.kunstonline.dk.
2 )Se: Wamberg, Jacob; Troels Wörsel. Dansk Nutidskunst 14. Forlaget Palle Fogtdal A/S, 1992

 

Troels Wörsel
Uden titel (Amsterdam), 1994
Akryl på lærred. 249 x 199 cm
Købt 08/03-1995 med tilskud fra Horsens Kunstmuseums Venner

Inventarnummer: 824