fbpx

The French Clot-nection. 2017

I 2016-17 skabte Lars Nørgård verdens største farvelitografi i samarbejde med Christian Bramsen hos Atelier Clot, Bramsen & Georges i Paris. Stentrykkeriet Atelier Clot, Bramsen & Georges blev grundlagt i 1896, og igennem tiden har mange store kunstnere lagt vejen forbi det kendte værksted.

Samarbejdet om The French Clot-nection begyndte, da Christian Bramsen så Lars Nørgårds udstilling Morphine på Horsens Kunstmuseum i maj 2016. Christian Bramsen havde længe ønsket sig at skabe et stort litografi, og efter at have set Lars Nørgårds store malerier vidste han, at denne kunne mestre den komplekse opgave. Projektet med at skabe et litografi i størrelsesordenen 194 x 264 cm var en enorm opgave og tog over syv ugers konstant arbejde, med fire mand på opgaven det meste af tiden. Målet med projektet var, som de sagde, at skabe ‘verdens største litografi i farver’; værket blev skabt ved hjælp af 12 gamle sten, som skulle danne det store overordnede billede til sidst.

Et litografi kan også kaldes en stentegning eller et stentryk, og trykpladen, hvormed værket trykkes, er lavet af en speciel kalkstenstype. At skabe et litografi er, modsat maleri, noget, som ikke kan ændres, når det først er blevet trykt, og for at komplicere processen yderligere så skal værkets motiv tegnes spejlvendt på stenen.

Kompositionen af motivet til The French Clot-nection var meget svær at kontrollere; kom der for meget farve på en af stenene, skulle en anden rettes til. Dette krævede hver gang, at en sten skulle slibes, males op, afsyres, klargøres og skiftes ud med den sten, der allerede lå i maskinen. Det betød, at der lå mange timers arbejde i bare at rette mindre detaljer i værket. Værket i sig selv forestiller ikke noget specielt, men skaber et gigantisk abstrakt oplevelsesrum og læner sig op ad det abstrakt-ekspressive stilunivers, som Lars Nørgård har arbejdet med igennem mange år på mange forskellige måder.

The French Clot-nection. 2017
Litografi i 12 dele opklæbet på lærred. 1940 x 2640
Gave 12/4-2018 fra Lars Nørgård og Atelier Clot, Bramsen & Brunholt
Inventarnummer: 1426