Selbst (suicide Terroist), 2000- 2002
Døden er et centralt tema for Christian Lemmerz og i skulpturen Selbst (Suicide Terrorist) (oversat Selvportræt som selvmordsterrorist) har han skabt en skulptur af sig selv som selvmordsterrorist. Inspireret af det uhyggelige fænomen, hvor mennesker med sprængstof på kroppen sprængte sig selv og forårsagede kaos omkring dem, der omkring år 2000 blev et fænomen i større politisk sammenhæng.
Hugget i marmor ligger resterne af et menneske der har sprængt sig selv i luften i et politisk øjemed.
“… skulpturen hedder “selv”(som tysk selbst) og er et arbejde omkring angsten for doeden(og mutilitation) og en leg med identitet: mig selv som terrorist eller mig selv som offer. En andet pointe er at kopiere en amerikansk sneaker sko i italiensk marmor (det er en slags nyklassisime man kan forstår…hahahaha).Skulpturen var fra begyndelsen tænkt som en slags forsøg at forstår de billeder fra Israel (men siden er konflikten blevet så meget værre at jeg fik skrupler med at lave skulpturen )…det er igen en slags vodoosculptur og en slags gravsten(denkmal) og et forsøg på at lave en ambivalent politisk skulptur. Det er på den ene side angsten for at dø og på den anden side øensket om at dø og dermed blive udødelig). Marmor er dødens og udødelighedens materie. Det er en heroisk sten. Det hvide uendlighed.”
Skrev Christian Lemmerz i en mail den 19. Maj 2002 til Horsens Kunstmuseum i forbindelse med skabelsen af skulpturen.
Marmoret har en smuk, kølig hvid nuance, som står i skarp kontrast til det dystre motiv. Christian Lemmerz udtalte selv at han synes ’’det er sjovt at arbejde med det mærkværdige møde mellem hårdt marmor og f.eks. en rådnende kvindekrop.’’ I dette tilfælde er det dog et selvportræt som selvmordsterrorist. Ligeledes har Christian Lemmerz tidligere forklaret, at: ’’ i vores samfund vil vi ikke ofre vores liv for noget som helst, og døden er noget, vi fortrænger groft.’’
Selbst (Suicide Terrorist), 2000-2002
Hvid Carrara Marmor. 150 x 119 x 26 cm.
Købt 1. august 2002 med tilskud fra Kulturarvsstyrelsen
Inventarnummer: 1083