fbpx

Prochne, 2006

I den romerske digter Ovids digt Metamorfoser beskrives prinsesserne Prochne og Philomela fra Athen, der blev indblandet i et blodigt trekantsdrama. Lidenskab, hævn, mord og forvandling – denne græske tragedie har det hele. Prochne, der bliver gift med kong Tereus af Thrakien, savner sin søster, Philomela, som hun har været væk fra i flere år. Hun beder derfor sin mand om at bringe hende på besøg. Dette får fatale konsekvenser. Tereus, der ikke kan modstå Philomelas skønhed, ender med at voldtage hende. Efterfølgende truer Philomela Tereus med at fortælle Prochne, hvad han har gjort. Han reagerer ved at skære tungen af hende og spærre hende inde, så hemmeligheden kan holdes skjult for evigt. Philomela finder dog på andre måder at få sandheden frem. Hun væver et tæppe, der afslører Tereus’ handling. Da Prochne finder ud af sin mands bedrag, dræber hun i raseri sin egen og Tereus’ søn for så at partere ham og servere ham til aftensmad for Tereus. Da Tereus finder ud af, hvem det er, han spiser, jagter han de to søstre, der er på flugt. Her griber guderne ind og forvandler både søstrene og Tereus til fugle for at frelse kvinderne. Prochne forvandles til en nattergal, Philomela til en lydløs svane, og Tereus bliver til en larmende hærfugl.

Det er den rasende og hævngerrige Prochne, som Cathrine Raben Davidsen har portrætteret i værket Prochne. I en fugleagtig positur, uden arme, skuer hun ud mod os som beskuere. Hendes blik er især iøjnefaldende, og det virker, som om hun holder på en dyb hemmelighed, hun ikke vil røbe for os. Hun spytter, hvilket indikerer, at hun ikke er en, man holder for nar, eller en, som finder sig i hvad som helst. Prochne er en ægte fighter.

Historien om Philomela og Prochne adskiller sig fra andre historiske myter, hvor kvinden ofte er den passive part i fortællingerne. I denne historie er kvinderne aktive og ivrige efter hævn. Historien er interessant og væver sig på flot vis ind i Cathrine Raben Davidsens kunstneriske univers, som ofte består af kvindelige eller dyrelignende skikkelser, der gennem kunstnerens pensel får nyt liv i en nutidig kontekst.

Prochne, 2006
Inventarnummer: 1140
Litografi
608 x 457 mm
Gave 12.12.2006

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen