fbpx

Portræt af Peter Bonde, 1983

Alt var på spil i de tidlige 80’ere. Intet var helligt, og for en ung fremadstormende kunstner som Erik A. Frandsen var det naturligt at kaste sig over en særdeles traditionstung genre, nemlig portrætmaleriet. Portrætter af konger, adel og borgerskab samt kunstneres selvportrætter havde været dominerende gennem kunsthistorien, men her har Frandsen kastet sig over at portrættere sin samtidskunstnerkollega Peter Bonde. Udover Peter Bonde portrætterede Frandsen Claus Carstensen, Lars Nørgård og Christian Lemmerz i en serie malerier.  

Kunstneren er solidt plantet i en stor rød lænestol. Portrætligheden er til at overse, men bemærkelsesværdig er dog Coca-Colaflasken placeret i billedet. I de gamle traditionelle portrætmalerier blev de portrætterede ofte afbildet ved eller med en genstand, der indikerede deres stand eller erhverv. Her i de moderne tider er Cola-flasken blot med, fordi Peter Bonde som regel ikke sås uden en Coca-Cola i hånden, og Frandsen har derfor knyttet brandet til ham som et personligt og humoristisk træk.  

Malemåden er karakteristisk for det vilde maleri i disse år; heftig ekspressiv og med store armbevægelser og et simpelt materialevalg i form af lagenlærred, spray og billig maling fra den lokale farvehandler. Der blev tænkt i her og nu og ikke på, at værkerne skulle overleve tidens tand i materialevalg 

Portræt af Peter Bonde, 1983
Sprayfarver, Hitplastikmaling på lagenlærred grundet med Flüggerbinder. 175,7 x 145 cm
Købt 24-11-1984
Inventarnummer: 478 

Portræt af Peter Bonde, 1983