fbpx

Patient-Hearted (Argos), 2005

Kvindefiguren, modeæstetik og litterære referencer er omdrejningspunktet for Cathrine Raben Davidsens dobbeltportræt Patient-Hearted (Argos). I maleriet portrætterer og genfortolker Cathrine Raben Davidsen Odysseus’ hustru, Penelope, og Odysseus’ hund, Argos. Odysseus regnes for at være en af de mest kendte skikkelser i græsk mytologi. Det er ligeledes ham, der er hovedpersonen i det episke heltedigt Odysséen af digteren Homer. Odysséen fortæller om Odysseus’ hjemrejse fra Troja til Ithaka efter den trojanske krig. I Odysséen fortælles også om Penelope, den trofaste hustru, der ventede på Odysseus, mens han var i krig. I mandens fravær blev hun af bejlere tvunget til at vælge en ny mand. Penelope lovede således at gifte sig igen, når hun var færdig med at væve et ligklæde til sin svigerfar, Laertes, der var ved at blive gammel. Tro over for Odysseus trævlede Penelope hver aften dagens vævearbejde op igen for så at starte på ny dagen efter. Da 20 år var gået, vendte Odysseus hjem.

I dobbeltportrættet har Cathrine Raben Davidsen malet Penelope med fokus på hendes ansigt, som også er den mest fremtrædende form i maleriet. Hun stirrer bestemt ud på beskueren. I hånden har hun et fast greb om Odysseus’ hund – som en slags symbol på, at hun ikke giver slip på sin mand. Hendes krop fremstår i bevægelse, da de turkise snore og sorte prikker svæver rundt om hende og er med til at skabe dynamik i billedet. Turkis er en farve, Cathrine Raben Davidsen ofte vender tilbage til i sine værker: Det er den chakrafarve, som er knyttet til strubeområdet, og som repræsenterer åndelig kommunikation. I billedets midte skimtes Penelopes hjerte, som skinner med en lysende kraft. Som titlen på værket indikerer, er det en tålmodig og urokkelig Penelope, der bliver portrætteret. Penelope betyder ”den tilslørede” og er en skikkelse, Cathrine Raben Davidsen har afbildet flere gange, blandt andet i maleriet Penelope (with Knife) (2005). Historien om Penelope dannede desuden baggrunden for og blev fortolket af kunstneren i udstillingen Penelopes Web i Martin Asbæk Gallery i 2006.

Et centralt aspekt i værket Patient-Hearted (Argos) er, at Cathrine Raben Davidsen kaster lys over kvinderollen. I stedet for at skildre Odysseus’ rejse har kunstneren valgt at sætte fokus på Penelopes rolle og dermed give hende en stemme, da hun tålmodigt måtte vente hjemme på Odysseus. Portrættet af Penelope viser dog ikke en hustru, der er ved at give op. Snarere fremstår Penelope målrettet, tålmodig og med lysende kraft.

Patient-Hearted (Argos), 2005
Inventarnummer: 1123
220 x 130 cm
Olie, spray og kul på lærred
Købt 12. januar 2006

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen