fbpx

Morgen, 1985

I det relativt lille maleri ’Morgen’ ses en nøgen mand med morgenrejsning siddende på en seng. Motivet tager afsæt i en almindelig hverdagssituation, men fremstår nærmere surrealistisk, blandt andet i kraft af det sceniske og underligt tomme rum med markante skygger.

I lighed med andre af  Michael Kviums figurer udstilles manden i en intim og kompromitterende situation. Han fremtræder utiltalende på grund af sit lille, skaldede hoved, der er fejlproportioneret i forhold til bredden på nakken og skulderpartiet. Hans ansigtstræk er utydelige, som var de udviskede, og hans blege lyserøde hudfarve glider næsten i ét med væggens farve. Billedets lyserøde og røde farver får effektfuldt modspil af den komplementære lysegrønne farve, som er brugt til sengetøjet.

Motivet er omkranset af en ramme malet på lærredet. Her ses en række menneskefigurer i let forvredne kropslige positioner, dansende, springende og så videre. Øverst på rammen ses et vækkeur, som viser at klokken er 8. Michael Kvium bruger ofte rammen som et betydningsbærende element. I museets samling ses flere malerier, hvor en malet ramme eller en reel ydre ramme med dekorative figurer enten underbygger eller udfordrer værkets hovedmotiv.

Morgen, 1985
Olie på lærred. 100,2 x 81,2 cm
Gave 22/5-1986 fra anonym
Inventarnummer: 574