fbpx

Imod Arkimedes, 1988

‘Imod Arkimedes’ indgår i en serie af billeder på i alt 19 værker. De blev malet i Barcelona, Spanien, til udstillingen ‘Frandsen, bc’ på Horsens Kunstmuseum i 1988. Der er tale om såkaldte bakke- eller kassebilleder, et af bogstaverne i Frandsens alfabet fra de formative år sammen med løvsavsarbejderne, blybillederne og kultegningerne. Motivmæssigt kredser billedserien om sex, frygt, ensomhed og samvær, som egentlig ikke er samvær, da menneskene ikke kan nå hinanden. Det har dog ikke været endemålet for Frandsen at behandle disse temaer, da kunstneren primært arbejder med billedkunstneriske problemstillinger.  

Titlerne på denne serie af billeder er i øvrigt tildelt helt tilfældigt. Det var en række sætninger eller ordsammenstillinger, skrevet af Frandsen, der blev kombineret med billederne af katalogredaktøren til udstillingens katalog. Titlerne angiver således ikke en bestemt tolkningsretning. En væsentlig forudsætning for værket ‘Imod Arkimedes’ er ‘La Verdad fra året før. På den næsten monokrome røde flade med koloristisk dybde hænger en underlig figur frit på fladen. Både fladen og delvis figuren skjules af tre påsatte plastikbakker og ståltråd, der snor sig over hele billedfladen. 

Bakkerne og ståltråden opleves som en anden struktur end det underliggende maleri – en blokerende struktur, men en struktur der er uomgængelig for en helhedsopfattelse og helhedsoplevelse af billedet. Frandsen har skabt et paradoks i disse billeder, en form for grim skønhed. I dette billede, og i den serie det er en del af, formåede han for alvor at rokke ved den traditionelle skønhedsopfattelse og give buddet på en ny. Den struktur og problematik, disse kassebilleder arbejder med, tog Frandsen også senere op, hvor han udviklede sammenstillingen mellem malerismen i den malede flade og blokeringen af denne, i form af ståltråd og bakker, til fuld styrke, f.eks. i ‘Ixion’, der hænger på Horsens Kunstmuseum. 

Imod Arkimedes, 1988
Olie, metal, plastbakker på lærred. 200,0 x 163,0 cm
Købt 19-3-1988
Inventarnummer:  634

Imod Arkimedes, 1988