fbpx

Grafiske serier: Engle eksisterer skam, 1987 & Kunsten til Sygdom, 1992

’Engle eksisterer skam’ (1987) og ’Kunsten til Sygdom’ (1992) er to væsentlige grafiske serier skabt i Michael Kviums relativt unge, formative år. Begge serier er skabt i forbindelse med specifikke udstillinger og har således knyttet sig som forståelsesnøgler til udstillingernes malerier.

’Engle eksisterer skam’ er skabt i forbindelse med udstillingen ’Kvinder’,  hvor ‘U.T.’ (1986) var et af de centrale værker. Titlen på den grafiske serie skulle angiveligt være et citat af paven. Mindre from og mere humoristisk i sin tilgang er Michael Kviums syv blade i serien, som utilsløret skildrer tabuemner som sadisme, masochisme og ekshibitionisme. Hovedrollerne indtages af lystne kvinder, mens nuttede engle deltager i de rå seksuelle aktiviteter. De tabubelagte seksuelle lyster kan forbindes med skam, måske især for kvinder, hvorfor ordet ’skam’ i seriens titel får en dobbelt betydning.

Den grafiske serie ’Kunsten til Sygdom’ knytter sig til ’Arvtagerbilleder’, herunder ’Handlingen’ (1992) . Serien består af syv grafiske blade med det samme menneske i syv forskellige positioner eller trin, som til sammen kan udgøre et handlingsforløb. Den ensomme figur befinder sig på en scene, hvor han rammes af lyskeglen fra en projektør. Han udfører en dans, en ballet, på trods af, at hans hoved, arme og ben er viklet ind i forbindinger. Disse forbindinger kan opfattes som et element, der forbyder handlinger, eller som et resultat af, at mennesket har handlet for meget – det har handlet sig til blods. Omkring hovedmotiverne ses medaljoner, hvor der er gengivet fostre omkranset af deres egen navlestreng. Fostrene er dømt til at dø, ligesom den ensomme figur på scenen. De samme figurer ses på rammen til maleriet ’Handlingen’.

Engle eksisterer skam, 1987
Grafisk serie med syv blade samt to titelblade i kasette
Koldnål. 328 x 247 mm (pladerand)
Oplag 10 eks. Trykt Niels Borch Jensen
Gave april 1987 fra Viggo Nielsen og hustrus legat
Inventarnummer: 607 a-j

Kunsten til Sygdom, 1992
Grafisk serie med syv blade
Stregætsning, sukkrakvatinte, syrelavering, koldnål. 324 x 480 mm (pladerand)
Oplag 25 eks. Trykt Dan Albert Beneviniste
Købt 6/7-1992
Inventarnummer: 770 a-g

Engle eksisterer skam, 1987