fbpx

Gestalt (Todesfigur), Christian Lemmerz

Foran Horsens Kunstmuseum står Gestalt (Todesfigur) af den dansk-tyske kunstner Christian Lemmerz (f.1959). Dens placering gør, at museets besøgende ikke straks får øje på den, men plud­selig er den der – en dødsfigur. En tom skal – mennesket, der har været i den, er forsvundet, og kun draperiet er tilbage.

Det er en yderst klassisk skulptur i formopfatteisen og i sit materialevalg: bronze. Man skal ikke have væ­ret i mange kirker og set mange madonnafremstillinger, før man umid­delbart kommer til at tænke på hende. Hvor den traditionelle Madonna er livgivende, er denne figur et stærk udtryk for døden.

Christian Lemmerz søger med sin skulptur af fremkalde billeder, der rammer essensen direkte og råt, og som ik­ke giver beskueren mulighed for at undslippe. Han har selv beskrevet sin arbejdsmetode som følger: ”Jeg har brugt en ret præcis arbejdsmetode, som kunne sammenlignes med en filminstruktør, nemlig at sætte sine virkemidler ind for at fremkalde en slags effekt hos tilskueren, altså en ren manipulation.”

 

Gestalt (Todesfigur), 1987-1988

Bronze, patineret

Købt i 1988 af Horsens Kunstmuseum med tilskud fra Malermester Viggo Nielsen og hustru Helene f. Braünigers legat og Sparekassen SDS