fbpx

Frokosten, 2015

Frokosten er et keramisk værk af Rose Eken, som til forveksling ligner en rigtig frokost. Værket mimer et typisk dansk frokostbord med højtbelagt smørrebrød, snaps og øl.

En stor del af Rose Ekens kunstneriske praksis omhandler keramik, og et tilbagevendende greb i hendes keramiske værker er, at hun modellerer dem 1:1 efter virkeligheden. Men alligevel manipulerer Eken med størrelsesforholdene i forhold til virkeligheden, da ler bliver op til 10 % mindre ved brænding. Det betyder, at de keramiske værker altid er mindre end virkeligheden.

Det samme har hun gjort i værket Frokosten, hvor man ved første øjekast umiddelbart genkender de højtbelagte smørrebrødsmadder, men efter nærmere undersøgelse ser man de små skævheder i størrelsesforholdene, som både skaber en undren og en fascination. Rose Ekens frokostbord fremstår visuelt så virkeligt, at man i et kort øjeblik kan komme i tvivl om, hvilket materiale frokosten er lavet af. Ydermere har Frokosten også et tidsligt element i sig. Fordi vores samtid ændrer sig så hurtigt, er der elementer på Rose Ekens frokostbord, som ikke eksisterer længere, selvom værket blev skabt i 2015; helt specifikt er cigaretters indpakning nu grå, og alle pakninger har det samme udtryk uanset mærke og type. På Rose Ekens frokostbord er der imidlertid en tro kopi af, hvorledes en pakke blå Kings så ud før i tiden, inden alle pakninger ændrede udseende. På den måde kan man sige, at Rose Ekens værkpraksis næsten har noget etnografisk over sig, idet hun gengiver populærkulturen og den virkelighed og tid, som vi lever i.

Frokosten, 2015
Keramik
Variable mål
Købt den 18. december 2015
Inventarnummer: 1352