fbpx

Flea-Fly Girls. 1996

Det store gule maleri Flea-Fly Girls fra 1996 af Anne Marie Ploug viser to kvindelige mangafigurer, der nærmest løber ud af lærredet. De er begge klædt i gul uniform, måske pilotuniformer, og holder en hvid hjelm under armen. De bærer ligeledes begge en rygsæk, måske er det en faldskærm? Bag dem snor en række bløde hvide linjer sig, som understreger den power og energi, som maleriet udstråler.

Værkets titel, Flea-Fly Girls, betyder direkte oversat ’flygt flyv piger’. Dette kan have forbindelse til handlingen i billedet med de to kvindelige figurer, som ser ud til at være fanget i et øjeblik af flugt. Der er dog tale om en form for flugt fyldt med styrke og måske endda superkræfter. Mangafigurer besidder ofte en form for superkræfter, og de to figurer udviser også en stor styrke, både igennem uniformerne, som de har på, men også igennem deres meget dynamiske bevægelse fremad i billedet.

Anne Marie Ploug opdagede den japanske manga-genre, da hun i 1994 var på studietur i Norge. Manga er mest kendt som et japansk tegneserieunivers, der henvender sig til både børn og voksne. Det er fortællinger og figurer, der i Japan bliver brugt i alle mulige sammenhænge: i tøjdesign, billedkunst, film og pornografiske tegneseriehæfter med mere. Mangafigurerne kan kendes på en bestemt stil: store mørke øjne, kæmpe hår, store hoveder og spinkle kroppe – og  dette gælder for begge køn.
Der findes helte af begge køn, og i nogle af fortællingerne kan de endda skifte køn, hvis de synes, det er det bedste i situationen. Manga henter sin dynamik i streg og bevægelse fra mesteren Hokusai, der for over 200 år siden lavede de berømte træsnit med bølgen, der knækker, og Fuji-bjerget i baggrunden.

Flea-Fly Girls. 1996
Olie på lærred. 180,5 x 180,5 cm
Gave den 16. juli 2008
Inventarnummer: 1152