fbpx

Familie, 1996

Det store maleri Familie er langtfra et idyllisk familieportræt, som man ellers kender dem. Cathrine Raben Davidsen har her valgt at hente inspiration fra sin egen barndom. Portrættet fremviser en dyster familiescene, hvor sygdom og tab præger motivet og stemningen.

I venstre hjørne er Cathrine Raben Davidsen afbildet som barn med sin far i hånden. Faren ligger i en seng og holder sin ene hånd på hjertet. Det bliver derfor tydeligt for beskueren, at faren er syg. Karakteristisk for håndtrykket mellem far og datter er, at farens hånd nærmest er gennemsigtig. Faren indhentes af døden, og bag ham står hans kiste klar og venter på ham. Stemningen er foruroligende og dyster. Figurerne i højre hjørne fremstår som en blanding af dyr og menneske. Deres kroppe er anormale og oser af seksuelle referencer, hvilket ses hos manden med den blottede penis og den unge kunstner selv, der forsøger at gemme sit køn bag hånden.

Maleriet er et af Cathrine Raben Davidsens tidlige værker. Kunstneren mistede sin far i 1985, da hun var 13 år gammel. Værket forestiller en ung Cathrine Raben Davidsen, som giver slip på sin far. Med maleriet spiller kunstneren på tanker om identitet, overgangsfaser, liv og død med en syg far, hvis liv er ved at forlade kroppen. Værket repræsenterer dermed en skelsættende tid i kunstnerens opvækst, hvor hun blev konfronteret med død og tab og samtidig befandt sig i en coming of age-periode, hvor hun gik fra at være barn og skulle finde sin identitet som teenager.

I sit kunstneriske virke vender Cathrine Raben Davidsen ofte tilbage til den turkise farve som eksempelvis i maleriet The Dark Night IV . I Familie er den turkise farve også vigtig. For Cathrine Raben Davidsen er den turkise farve den måde, hun udtrykker sig på, da det er en chakrafarve. Chakra betyder energihjul og bruges blandt andet inden for meditation. Der findes syv chakrafarver, der hver især er knyttet til et af de syv grundlæggende energicentre i kroppen. Den turkise chakrafarve er forbundet med strubeområdet og styrker åndelig kommunikation. På den måde repræsenterer maleriet et åndeligt farvel til kunstnerens far.

Familie, 1996
Inventarnummer: 1411
200 x 240,5 cm
Olie på lærred
Gave fra kunstneren 15. januar 2017

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen