fbpx

De to byer. 2015

De to byer, 2015 

Skulpturen De to byer er skabt af velkendte materialer i Emil Westman Hertz’ praksis som bjørneklo, voks og plastikflasker. De to ’byer’ tårner sig op mod himlen i den store glasmontre, som skulpturerne er placeret i, og leder tankerne hen på de gamle glasmontrer, som vi møder på naturhistoriske museer i både ind og udland. Værket består af ophobninger af materialer, som æstetisk kredser om temaer som utopia, død og natur. Begge ophobninger er bygget op omkring en række bjørneklostængler, der på skrøbelig vis skaber de to byer, som er værkets kerne. Skulpturens titel, De to byer, er på en og samme tid simpel og yderst kompleks. For værket består af to skulpturelle elementer – to byer.  

Inspirationen til De to byer kan have været Charles Dickens’ A Tale of Two Cities, A Story of the French Revolution fra 1859-1860. Dickens’ klassiske roman om den franske revolution er en historie om kærlighedens styrke og frelse på trods af ondskab, vold og ligegyldighed. Romanen foregår i London og Paris, og beskriver den franske befolknings forfatning under aristokratiets brutale undertrykkelse i årene, der ledte op til revolutionen, og oprørernes tilsvarende grusomme brutalitet mod det tidligere aristokrati i årene efter revolutionen. 

Det sikre London sættes i modsætning til det urolige Paris. 

Det er nærliggende, at Emil Westman Hertz med denne skulptur ikke alene ser indad i forhold til kærligheden som det, der kan bringe os videre uanset hvad, men også peger på verden af i dag, der er ved at gå i opløsning. 

 

De to byer 

2015 

Inventarnummer: 1671 

Montre: 230 x 100 x 149,5 cm. Del 1: 139 cm, del 2: 175 cm  

Plantedele, plastik, voks, glasmontre 

Købt med tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen 3-12-2020 

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen