fbpx

Camouflage. 1996

Det grønne maleri Camouflage skabte Anne Marie Ploug i 1996, samme år som det store gule Flea-Fly Girls, men mens Flea-Fly Girls har været i Horsens Kunstmuseums samling siden 2008, erhvervede museet først maleriet Camouflage på auktion i 2017.

På maleriet ses en kvindelig mangafigur; hendes udseende bærer præg af de klassiske karakteristika for mangafigurerne: store øjne, et stort og kraftigt hår og en form for uniform. Den kvindelige figurs uniform er sexet, og vesten står åben, så et par store runde bryster kommer til syne.

Mangakaraktererne har ofte superkræfter og anses tit for at være superhelte, et interessefelt som Anne Marie Ploug har beskæftiget sig med ad flere omgange. På udstillingen Lovely Noxious på Horsens Kunstmuseum i 2007 blev en lang række malerier med medaljer præsenteret, hvilket, ligesom mangafiguren, peger på en optagethed af helte.

Anne Marie Ploug opdagede den japanske manga-genre, da hun i 1994 var på studietur i Norge. Manga er mest kendt som et japansk tegneserieunivers, der henvender sig til både børn og voksne. Det er fortællinger og figurer, der i Japan bliver brugt i alle mulige sammenhænge – i tøjdesign, billedkunst, film og pornografiske tegneseriehæfter med mere. Mangafigurerne kan kendes på en bestemt stil: store mørke øjne, kæmpe hår, store hoveder og spinkle kroppe – og dette gælder for begge køn.
Der findes helte af begge køn, og i nogle af fortællingerne kan de endda skifte køn, hvis de synes, det er det bedste i situationen. Manga henter sin dynamik i streg og bevægelse fra mesteren Hokusai, der for over 200 år siden lavede de berømte træsnit med bølgen, der knækker, og Fuji-bjerget i baggrunden.

Camouflage. 1996
Olie på lærred. 160 x 160 cm
Købt den 21. november 2017
Inventarnummer: 1413