fbpx

Beauty Boxer. 2021 

Maleriet Beauty Boxer fra 2021 af Lars Nørgård er blevet erhvervet til museets samling takket være midler fra Boet efter Robert H. Jensen i 2023. Værket indgår nu i en stor samling af malerier på Horsens Kunstmuseum, skabt af kunstneren i perioden 1982-2022.

I Lars Nørgårds kunstneriske praksis ses en tydelig vekselvirkning mellem i perioder at arbejde abstrakt, mens kunstneren i andre perioder maler langt mere figurativt. Horsens Kunstmuseums samling indeholder begge typer af maleri. Ved en nærmere gennemgang af museets samling af malerier af Lars Nørgård ses der et tydeligt slægtskab til malerier som Velouria fra 2007 og Roundabout fra 2019, begge abstrakte malerier af kunstneren fra museets samling. De to omtalte malerier har de samme energiske penselstrøg og stærke farver, som opleves i Beauty Boxer.

Lars Nørgårds vej ind i billedkunsten var noget utraditionel. Først tog han tre år på Skolen for Brugskunst i København. Hans drøm var på dette tidspunkt at blive illustrator. Det var dog i sidste ende kunsten, der for alvor trak så Lars Nørgård drog mod San Francisco, hvor han blev optaget på Academy of Art College. I USA blev Lars Nørgård særligt optaget og inspireret af de amerikanske abstrakte kunstnere Philip Guston (1913-1980) og Richard Diebenkorn (1922-1993), som har skabt en livslang udforskning af forholdet mellem abstraktion og figuration i maleriet. Et kunstnerisk arbejde der tydeligt opleves i Beauty Boxer, hvor det abstrakte univers krydses med enkelte mere figurative elementer, i form af noget der minder om snørebånd og terninger.

Det store maleri måler 340 x 270 cm og er det største maleri af kunstneren i museets samling. Maleriet dominerer udstillingsrummets vægge på grund af dets intensitet, energi og selvfølgelig størrelse. Med maleriet viser Lars Nørgård sine klare styrker som maler. Maleriet er overvejende abstrakt, mens hele lærredets overflade er bundet sammen af genkendelige former og farver fra kunstnerens mangeårige praksis. Beauty Boxer er et særdeles vigtigt maleri i museets samling af kunstneren, fordi det peger på hvordan Lars Nørgård hele tiden presser sig selv videre i sit kunstnerskab, for på den måde at skabe nye veje ind i maleriets uendelige univers.

 

Beauty Boxer. 2021

Akryl og Olie på lærred 340 x 270 

Købt den 14.  november 2023 for midler fra Boet efter Robert H. Jensen 

Inventarnummer 1768