Førstehjælpsskulptur, 1985

I 1980érne arbejder Christian Lemmerz med et skulpturbegreb som han selv kalder den ”umulige skulptur ”og ”den før-sproglige skulptur,” men som i praksis var sammenfaldende for hans søgen efter at tilbagevise det mulige og mere traditionsbestemte værk. Førstehjælpsskulptur fra 1985 er en af de skulpturer hvor Christian Lemmerz søgen efter et mere klassisk skulpturbegreb bliver udvidet og udfordret.  

Værket bærer præg af en performativ værkpraksis. Skulpturen er en ud af over 100 der blev skabt dels til B & W kunstforening og dels til udstillingen Leretyder II på Horsens Kunstmuseum, i løbet af en uge på et keramisk værksted i nærheden af Horsens. Christian Lemmerz var ikke alene, men havde selskab af Erik A. Frandsen, Claus Carstensen, Peter Bonde og Berit Jensen, hvor utraditionelle materialer blev brugt til at skabe skulpturer der sonderer vores generelle virkelighedsopfattelse.  

I Horsens Kunstmuseums samling ses også værker som Schein und Schönheit/Ofen fra 1983-1984 og Afasi III fra 1986, hvor kunstneren ligeledes har arbejdet med dette udgangspunkt.  

Christian Lemmerz værk op igennem 1980érne er præget af en særegen materialenysgerrighed, hvor nærmest kun fantasien sætter grænser. Forgængelige materialer der ikke nødvendigvis var tænkt til at kunne holde i flere hundrede år, satte dagsordenen. På overraskende vis har flere af de tidlige værker af Christian Lemmerz vist sig at holde og findes den dag i flere danske museumssamlinger. Dette gør sig også gældende med værker som Fettbaby, Frankie V og Førstehjælpsskulptur.  

 

Førstehjælpsskulptur, 1985 

Forglødet ler, vat, hæfteplaster. 24 x 17 x 20 cm  

Købt den 11. maj 1985  

Inventarnummer: 541