Lars Nørgård Swot, 1993

Lars Nørgård (1956) er maler, grafiker og billedhugger. Han er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København i 1978 og på Academy of Art College i San Francisco i 1981. Han blev i starten af 80 ‘erne en del af Værkstedet Værst, hvor den kunstneriske frihed var total, og hvor alt kunne afprøves og blev det.

De tidligste malerier fra Lars Nørgårds hånd var figurative, men ofte i form af en absurd figuration båret af en heftig malemåde. Her syntes han stærkt inspireret af den tyske samtidskunst, nærmere betegnet Die Neue Wilde. En overgang malede han hovedsaligt portrætter, især af sine kunstnerkolleger, og også her formåede han at skabe værker, der forenede det figurative og det abstrakte i samme værk, der alle også fik et strejf af karikatur.

Swot fra 1993 er et eksempel på dette. Her ses en figur uden hoved siddende med ryggen til på en hel bunke af hoveder, mens han fisker endnu et hoved op af et hul. På ryggen af ham står der Swot, hvilket både kan betyde hårdt arbejde, men også kan henvise til en analysemetode, som kan bruges til at tydeliggøre styrker og svagheder hos for eksempel virksomheder.

Lars Nørgård har hele tiden vekslet mellem det figurative og det abstrakte. I hans tegninger er det finurlige, surreelle og absurde et gennemgående træk. Maleriet hos ham er kraftfuldt, fuld af farveglæde, vildt og alligevel kontrolleret. Trods det abstrakte helhedsindtryk dukker fragmenter af figurationer op i værkerne her og der. På det seneste har det figurative fundet vej ind i hans malerier igen. Men sådan er det med Lars Nørgård. Hans kunst bevæger sig bestandigt og finder nye veje.

 

Lars Nørgård
Swot, 1993
Olie på lærred. 221,3 x 190,4
Gave 08.05.1993 fra Horsens Kunstmuseums Venner
Inventarnummer: 790