Lærke Lauta

Horsens Kunstmuseum præsenterer for første gang i udstillingssammenhænge Lærke Lauta på Horsens Kunstmuseum i januar 2020(endelig udstillingsdato følger).

Masser af vand er hovedkomponenten i Lærke Lautas nye maleteknik. Som et alternativ til den porøse akvarel- og blæktegning eksperimenterer hun med  at overføre ”følelsen af akvarel” til store akrylmalerier på lærred. Foruden masser af vand maler hun i tynde og mange lag. Lærredet ligger hun på gulvet, lidt i stil med ’action-malernes’ ekspressive teknik, hvor maling dryppes eller kastes ud på lærredet – hos Lærke Lauta er det bare vand, som dryppes på. For så opnår hun akvarellens vandige udtryk, men har samtidig muligheden for at male over igen og igen; ligesom med oliemaleriet.

Den nye teknik har for Lærke Lauta også afledt et helt nyt formsprog. Hidtil har hun udelukkende arbejdet med et figurativt og meget historiefortællende sprog, men nu har hun for første gang skabt en række abstrakte værker i store formater, som tilføjer et nyt lag til de figurative billeder. Faktisk udspringer de abstrakte værker helt specifikt fra de figurative. Det kan være et hjørne i en figurativ scene, som udgør kompositionen i et af de nye abstrakte. Eller en bestemt farveholdning, som viderebearbejdes i abstraktionen. Og på den måde hører værkerne sammen to og to. Ét figurativt og ét abstrakt. Én scene over for ét abstrakt rum. Hun zoomer ind, udtrækker et ekstrakt, skalerer op i format og skaber på den måde et åndehul eller abstrakt landskab for de stemningsmættede og narrative figurationer.

Udstillingen er gavmildt støttet af: Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Grosserer L. F. Foghts Fond og Poul Johansen Fonden.

 

Lærke Lauta (f.1974) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2001 og har siden da udstillet i både ind-og udland. Yderligere information om udstillingen kontakt museumsinspektør Julie Horne Møller, jhmo@horsens.dk