fbpx

Fragile af Maria & Natalia Petschatnikov

Lørdag den 26. marts – søndag den 21. august 2022

Idéen til udstillingen fragile opstod i efteråret 2018, hvor de russiske billedkunstnere Maria og Natalia Petschatnikov besøgte en lille antikvitetsbutik i Viborgs gågade. Kunstnerne var på dette tidspunkt en del af Riddergade AIR, Viborg Kunsthals residencyprogram og brugte tiden på at researche og finde inspiration. Igennem vinduet til antikvitetsbutikken så søstrene adskillige af de traditionelle blå og hvide porcelænsfigurer stående side om side, her var alt fra legende børn, dyr og mytologiske skabninger. Med deres karakteristiske delikate og bløde former repræsenterede de små skinnende figurer i porcelæn en både skrøbelig og eventyrlig fortælling fra fortiden.

De små traditionelle danske samleobjekter og den særlige stemning i antikvitetsbutikken er udgangspunktet for den omfangsrige kunstneriske visuelle undersøgelse, der er grundlaget for udstillingen fragile. Kunstner-duoen skaber en kompleks stedspecifik installation i kunsthallens østfløj, der mimer antikvitetsbutikkens fortættede opstillinger, og forstærker og forstørrer porcelænsfigurernes tematikker. Emner som identitet, tilhørsforhold og historisk værdi sættes i spil.

Med udstillingen fragile ønsker Maria og Natalia Petschatnikov at udfordre og vække publikums diskussionslyst omkring europæiske traditioner og æstetik som kommunikationsmiddel. Se et speak peek her. 

Udstillingen er skabt til Viborg Kunsthal, hvor den  blev præsenteret indtil 16. maj 2021. Udstillingen er gavmildt støttet af Statens Kunstfond, Insero Horsens og Familien Hede Nielsens Fond. 

 

Om kunstnerne

Tvillingesøstrene Maria & Natalia Petschatnikov (f. 1973, Rusland) bor og arbejder i Berlin som en kunstnerduo i grænsefeltet mellem maleri og installation. I deres værker henter de inspiration fra hverdagens objekter, som subtilt tilføres nye perspektiver med fantasi og humor. Objekterne analyseres, males og udarbejdes omhyggeligt, og almindelige genstande bliver til ekstraordinære fortællinger med nye lag af betydning.  Deres værker har rødder i en uddannelse i klassisk maleri fra Academy of Art i St. Petersborg, 1991, og det er derudover uddannet fra bl.a. École des Beaux-Arts, Paris, 1998 og Hunter College of the City University of New York, 1999. De har udstillet i det meste af Europa og været på flere kunstnerophold, herunder på Viborg Kunsthal.